De vijftienjarige Tom eet sinds z'n vijfde alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Dat moet van zijn moeder, want volgens haar is dit de enige gezonde manier van leven.

De documentaire Rauwer is het vervolg op de film die regisseur Anneloek Sollart vijf jaar geleden maakte. Ook toen volgde ze Tom. Nu, vijf jaar later, is er niet veel veranderd. Tom eet nog steeds geen gekookt voedsel.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Ondervoeding

Wanneer de juf van Tom aan de bel trekt, wordt de jongen onderzocht door een kinderarts. Deze constateert dat hij ernstig ondervoed is. Met zijn huidige dieet krijgt hij te weinig calorieën binnen en zal zo’n twaalf tot vijftien centimeter korter worden dan zijn leeftijdsgenootjes. De kinderarts doet daarom aangifte van mishandeling, maar de moeder van Tom houdt vol: rauw eten is gezond.

Sociaal isolement
Moeder besluit om Tom van de middelbare school te halen en om hem thuis les te geven. Ze is bang dat hij de verleiding niet kan weerstaan om net als zijn klasgenoten lekkere dingen als chocoladerepen of belegde broodjes te eten. Maar hierdoor raakt Tom al het contact met de buitenwereld kwijt. De moeder wordt officieel beschuldigd van verwaarlozing en moet met Tom voor de rechter verschijnen. Kan ze doorgaan met deze manier van voeding? En hoe lang blijft de puberende Tom luisteren naar zijn moeder?

Rauwer, maandag 17 december om 22.55 uur op Nederland 2