Tijl beckand hart en ziel carousel missed 1490175096

Van maandag tot en met vrijdag hoor je op NPO Radio 4 de Hart & Ziel Lijst. Maar ook op NPO 2 is er aandacht voor de door luisteraars samengestelde muzieklijst. Tijl Beckand gaat iedere avond op zoek gaat naar een verhaal achter een bekend werk uit de klassieke muziek.

Presentator Beckand reist elke avond naar een andere plek in Europa, om het verhaal achter bekende klassieke muziekstukken te ontdekken. Beckand doet dit in het kader van de Hart & Ziel Lijst die wordt uitgezonden op NPO Radio 4.

Eerste aflevering over het Requiem van Mozart
In 1791 klopte een mysterieuze man aan de deur van het huis van Wolfgang Amadeus Mozarts in Wenen. Hij vroeg de componist in korte tijd een dodenmis voor hem te schrijven. Geld was geen probleem. Mozart zei ja, maar onrustige gevoelens kwelden hem. Was hij hier zijn eigen begrafenismuziek aan het componeren? Je zou het bijna denken, want niet lang daarna stierf hij. Zijn Requiem bleef onvoltooid achter. Leerling Franz Xaver Süssmayr zou Mozarts beroemdste werk afmaken. Tijl vertelt in Wenen over de raadselachtige opdrachtgever van het Requiem.

NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst
Na de stemperiode op is er een top 300 samengesteld met de allermooiste en meest emotionele klassieke werken. Vrijdagavond 16 oktober is het Hart & Ziel Concert in de Hertz in TivoliVredenburg. Violiste Rosanne Philippens, mezzosopraan Barbara Kozelj en blokfluitiste Lucie Horsch spelen samen met Ludwig hoogtepunten uit de Hart & Ziel Lijst. Het concert begint om 20.15 uur en wordt live uitgezonden.

Hart & Ziel, vanaf maandag, elke avond om 22.50 uur, AVROTROS, NPO 2
Hart & Ziel Lijst, vanaf maandag, elke dag vanaf 07.00 uur, NPO Radio 4


Bekijk de website van AVROTROS Klassiek
NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst 2015