Precies vijftig jaar geleden kwamen The Beatles naar Nederland. De radiozenders Radio 2 en Radio 5 staan daarom helemaal in het teken van de band uit Liverpool.

Vrijdag is het op Radio 5 de hele dag Beatles Dag, waarbij luisteraars steeds platen van The Beatles kunnen aanvragen. Op Radio 2 daarentegen is het Beatles vs Stones Dag; een battle tussen The Beatles en die andere grote band uit Engeland The Rolling Stones. 

BeatlesBig1

Beatles Dag op Radio 5
Radio 5 trakteert zijn luisteraars op bijzondere verhalen over The Beatles. Presentatoren blikken terug op het eenmalige optreden van de Engelse formatie in Blokker en de legendarische tocht door de Amsterdamse grachten. De finale is om 17.00 uur, wanneer de The Beatles Top 20 wordt afgespeeld.

Beatles vs Stones Dag op Radio 2
Op Radio 2 worden niet alleen platen The Beatles gedraaid, maar ook die van The Rolling Stones. De radiozender houdt een battle tussen de twee Britse bands. Ieder uur staan twee hits tegenover elkaar, waarna luisteraars kunnen stemmen en het populairste nummer wordt gespeeld. In de studio schuiven de hele dag deskundigen aan. Tussen 19.00 uur en 20.00 uur maakt dj Bert Haandrikman de winnaar bekend. Even later om 21.15 uur wordt op NPO Cultura de documentaire B-Day in Blokker van Tonko Dop, gemaakt in 1995, uitgezonden.

The Beatles op Nederland 3
Een dag later, op zaterdag, zijn op Nederland 3 twee documentaires te zien over The Beatles. In de documentaire Beatlemania gaat muziekkenner Leo Blokhuis op zoek naar de wortels van de beatbands uit Liverpool. Daarna wordt 3Doc: The Night That Has Changed America uitgezonden, over het eerste optreden van The Beatles bij The Ed Sullivan Show in 1964. Volgens sommige historici en critici was dat het belangrijkste moment in de geschiedenis van muziek en televisie.

Beatles Dag, vrijdag 6 juni, van 6.00 uur tot 18.00 uur, Radio 5
Beatles vs Stones Dag, vrijdag 6 juni, van 6.00 uur tot 20.00 uur, Radio 2
B-Day, vrijdag 6 juni, 21.15 uur, NPO Cultura
Beatlemania, zaterdag 7 juni, 21.40 uur, NTR, Nederland 3
3Doc: The Night That Has Changed America, zaterdag 7 juni, 22.50 uur, NTR, Nederland 3


Live naar Radio 5 luisteren via npo.nl
Live naar Radio 2 luisteren via npo.nl
Live naar NPO Cultura kijken via npo.nl
Live naar Nederland 3 kijken via npo.nl
De documentaires over The Beatles op Nederland 3