The look of silence 2 carousel missed 1443441741

Met een unieke benadering brengt documentairemaker Joshua Oppenheimer de gevolgen van het dodelijke regime van paramilitairen in Indonesië in beeld. De VPRO zendt woensdag The Look of Silence uit, het vervolg op The act of killing op NPO 2.

Vijftig jaar geleden werden in Indonesië meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen omgebracht in opdracht van het leger. Anwar Congo was de leider van zo'n doodseskader.

Trots op misdaden
Anwar en zijn vrienden worden nog steeds gerespecteerd in het land, en ze scheppen maar al te graag op. Joshua Oppenheimer wilde aanvankelijk een documentaire maken voer de gruwelijke gebeurtenissen in het verleden, maar stuitte hierbij op te veel tegenwerking van de politie en het leger. Uiteindelijk besloot hij om met de moordenaars zelf te gaan praten, en met hen hun daden te reconstrueren.

Confrontatie met het verleden
De moordenaars vertellen lachend en met trots hun verhalen. Als Anwar in de film een slachtoffer moet spelen, confronteert dit hem met het verleden. Hij lijkt zich eindelijk te beseffen dat hij fout zat.

The look of silence
Toen Adi de film van Oppenheimer zag, kwam hij pas te weten wat er met zijn broer is gebeurd. Hij heeft zijn broer nooit gekend, en zijn familie is te getraumatiseerd om het verhaal te vertellen. Adi wil met Oppenheimer de daders confronteren om te zien of ze kunnen erkennen wat ze hebben misdaan. Als opticien meet hij hun ogen op en hoort hun verhalen aan.

2Doc: The look of silence, woensdag 30 september, 23.00 uur, VPRO, NPO 2


Kijk tussen 22.00 en 06.00 uur The act of killing (16+) terug
Lees het uitgebreide artikel van de VPRO over The act of killing

Lees het uitgebreide artikel van de VPRO over The look of silence