Ijzereneeuw carousel missed 1469100989

Na een reis door de Gouden Eeuw focust presentator Hans Goedkoop zich in een nieuwe serie vanaf vrijdag 3 april op De IJzeren Eeuw op NPO 2.

Het was een eeuw die in Nederland traag op gang kwam, maar halverwege de negentiende eeuw ging het land dan op de schop. Ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen legden de basis voor het moderne Nederland zoals dat we nu kennen: van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling.

Per aflevering staat een historisch figuur centraal. De eerste aflevering gaat over een man die de Oranjes het liefst willen doen vergeten: Lodewijk Napoleon, de allereerste koning. Verder komen onder anderen de steenrijke weduwe Borski aan de orde,  de Rooms-Katholieke architect Pierre Cuypers, feministe Betsy Perk en textielfabrikant Van Heek.

Tijdschrift IJzer
Meer over het programma is te lezen in het online tijdschrift getiteld IJzer. Dat hier de vorm van een tijdschrift is gekozen is niet toevallig. Tijdschriften werden in de 19e eeuw voor het eerst  op grote schaal gelezen. Uiteraard is dit tijdschrift volledig aangepast aan de moderne tijd en ook leesbaar op tablet en mobiel.