Foodpairing carousel missed 1463559666

'Voor de productie van elke cheeseburger heb je bijna een liter aardolie nodig', aldus voedselgoeroe Michael Pollan tegenover Tegenlicht. De moderne voedselproductie is in belangrijke mate afhankelijk van fossiele brandstoffen. Is er in de toekomst wel voldoende en goed eten te garanderen?

Het onderzoeksprogramma Tegenlicht, elke zondag te zien om 21.05 uur bij de VPRO op NPO 2, duikt in de nieuwste aflevering in het eten van 'morgen'. Wat volgt is een bijzonder kijkje achter de deuren van start-ups die zich nu al voorbereiden op de voedselproblemen van de toekomst.

'Op termijn een onhoudbare situatie'
Het voedsel van de toekomst moet niet alleen maar duurzaam, lekker en biologisch zijn, maar ook voedzaam voor alle bewoners van de aarde. Dat is de conclusie die schrijver Michael Pollan, topkok Dan Barber en voedseldeskundige Danielle Gould trekken. 'Voor de productie van elke cheeseburger heb je bijna een liter aardolie nodig. Dat is op termijn een onhoudbare situatie', legt Pollan uit in de nieuwste Tegenlicht.

Wat eten we in 2050?
Pollan doelt met zijn uitspraak op de fossiele brandstoffen die nu op beginnen te raken. De grote vraag is hoe in 2050 de wereldbevolking van 9 miljard mensen eten krijgt. In onder andere Nederland, België en Silicion Valley zijn verschillende start-ups begonnen om met nieuwe technologieën, big data en nieuwe distributiesystemen oplossingen te vinden voor de voedselproblemen van de toekomst. In Limburg wordt bijvoorbeeld sla met LED-licht verbouwd. Ook de termen 'food scanners', gewasrotatie en 'vergeten voedsel' komen in de uitzending voorbij.

Tegenlicht: Digitaal voedsel, zondag 15 maart, 21.05 uur, VPRO, NPO 2


Ga naar de website van Tegenlicht
Alles van Tegenlicht op npo.nl