Hoe ver reikt de macht van een grote corporatie? De Zweedse filmmaker Fredrik Gertten toont dat grote multinationals geen enkel middel schuwen om hun gelijk te krijgen.

AI zijn eerste documentaire Bananas! doet Fredrik Gertten uitgebreid verslag van een rechtzaak die twaalf Nicaraguaanse plantagearbeiders hebben aangespannen tegen Fruitfabrikant Dole vanwege het gebruik van giftige pesticiden.

De docu werd geselecteerd voor de competitie van het Los Angeles Film Festival. Maar dan ineens dreigt het festival Bananas! uit de competitie te halen. Bovendien verschijnt er een smadelijk artikel over de film in de Los Angeles Business Journal en valt er een brief van de advocaat van Dole bij Gertten op de deurmat.

Intimidatie
Wat volgt is een thriller die zijn weerga niet kent. In deze vervolgdocumentaire 'De Bananenmaffia' toont Gertten hoe Dole alles uit de kast trekt om het proces te dwarsbomen: van juridische dreigementen en intimidatiepraktijken tot controle over de media en een PR-spin. Zelfs de vrijheid van meningsuiting wordt op het spel gezet. Want zoals het pr-bedrijf van Dole stelt: 'Het is makkelijker om te gaan met een slecht geweten dan met een slechte reputatie.'

Get Adobe Flash Tegenlicht: De Bananenmaffia, donderdag om 23.40 uur bij de VPRO op Nederland 2.