1dec oud illegale werkers op paleis het loo  coda archief apeldoorn carousel missed 1448967311

Stichting 40-45 viert dit jaar haar zeventigjarig jubileum. Andere Tijden blikt terug op het werk dat door de stichting verricht is en is dinsdagavond te zien bij de NTR op NPO 2.

Stichting 40-45 is opgericht met het doel om verzetsmensen en hun verwanten na de oorlog bij te staan. Het leek aanvankelijk iets tijdelijk, maar de stichting die in 1945 vorm kreeg bestaat nog steeds. Het initiatief kon rekenen op brede steun van de Nederlandse bevolking.

Steun van Koningin Wilhelmina
Heel Nederland gaf massaal geld aan collectes ter financiering van de hulp. Toenmalig Koningin Wilhelmina voelde zich innig verbonden met het verzet en bood ook steun. Zo stelde ze twee vleugels van haar eigen Paleis Het Loo beschikbaar als herstellingsoord voor oud-illegale werkers. De stichting was er niet alleen voor de verpleging van zieken, maar zorgde ook voor uitkeringen voor nabestaanden en organiseerde vakantiereisjes voor weduwen en vrouwen van invaliden.

De stichting in de latere jaren
Al snel bleek dat de oorlog in de latere jaren almaar niet voorbij en vergeten was. Het aantal aanvragen bij de stichting nam zelfs toe. Het posttraumatische stress syndroom werd pas een bekend fenomeen in de jaren zeventig en betekende erkenning voor velen die tot die tijd buiten de boot vielen. 'Mijn echtgenoot is na de oorlog als een heel andere man teruggekomen,' vertelt een deelneemster aan het jaarlijkse uitje. 'Zowel geestelijk als lichamelijk. Dat is nooit meer goed gekomen.'

Andere Tijden: Steun voor het verzet, dinsdag 1 december, 21.20 uur, NTR, NPO 2


Bekijk alles van Andere Tijden op npo.nl