Op 22 september gaat Duitsland naar de stembus. Tegenlicht bekijkt wat de gevolgen van deze verkiezing zouden kunnen zijn voor de euro.Eurokenners noemen het de belangrijkste dag van het jaar. Duitsland is namelijk een invloedrijk land in de Eurozone. Wanneer de verkiezingen een andere Bondskanselier opleveren, zou de Europese toekomst wel eens anders kunnen zijn dan we dachten.

Alternatieven
Nu worden de economisch zwakkere landen in het zuiden van Europa met noodfondsen op de been gehouden, maar in Duitsland wordt er ondertussen nagedacht over alternatieven. Zelfs een exit van Duitsland uit de euro hoort hierbij. Tegenlicht gaat in op de gevolgen van een dergelijke stap.

Exit
De Duitse partij Alternative für Deutschland heeft het stoppen met de euro zelfs als kernpunt in zijn verkiezingsprogramma opgenomen. De partij bestaat uit wetenschappers en ondernemers; zij vinden dat een Euro-exit niet alleen goed voor Duitsland is, ook de Zuid-Europese landen zouden hierdoor weer concurrend kunnen worden. Tegenlicht portretteert de oprichters en aanhangers van deze partij.

Tegenlicht, maandag 16 september om 21.00 uur op Nederland 2