India s dochter1 carousel missed 1425979778

India’s Dochter is een spraakmakende en aangrijpende documentaire die de brutaliteit van een groepsverkrachting en de daaropvolgende impact van dit drama op de Indiase samenleving laat zien.

Op 16 december 2012 ging Jyoti met een vriend naar de fim. Na de film namen ze een bus naar huis. De zes mannen die in die bus zaten sloegen eerst haar vriend bewusteloos om daarna Jyoti gedurende meer dan een uur om beurten te verkrachten. Na de verkrachting mishandelden de mannen Jyoti waardoor haar ingewanden zwaar beschadigd raakten. Daarna werden Jyoti en haar vriend voor dood aan de kant van de weg achtergelaten. Dokters vochten voor haar leven, maar zelfs na zeven operaties konden ze Jyoti niet redden. Na twee weken overleed ze in een buitenlands ziekenhuis.

Haar beproeving en haar dood leidde tot protesten en rellen in een groot aantal Indiase steden. Inmiddels blijken die protesten het begin te zijn geweest van een beweging, die een belangrijke wijziging in de Indiase wet heeft weten af te dwingen, en misschien de eerste tekenen van een mentaliteitsverandering.

Vrouwen zijn tweederangsburgers
India’s Dochter laat een samenleving zien waarin vrouwen tweederangsburgers zijn en zelfs ongewenst. Dit leidt op grote schaal tot gruwelijke misdaden tegen vrouwen. De documentaire is in India inmiddels verboden en heeft geleid tot een klacht tegen de BBC.