2dec onderzoek naar synesthesie carousel missed 1448978479

Om een kloppend en begrijpelijk beeld te maken van de wereld, moeten alle zintuigen goed samenwerken. De Kennis van Nu onderzoekt die samenwerking woensdagavond bij de NTR op NPO 2.

De NTR startte in mei het Groot Nationaal Onderzoek naar waarneming in samenwerking met de Radboud Universiteit, Quest en NWO. De resultaten van het onderzoek worden in De Kennis van Nu bekend gemaakt.

Extreme samenwerking tussen zintuigen
Het verloop van de samenwerking tussen zintuigen, verschilt van persoon tot persoon. Ongeveer een op de vijftig mensen heeft zintuigen die op een extreme manier samenwerken, een eigenschap die synesthesie heet. Synestheten krijgen een extra sensatie bij alledaagse waarnemingen. Zo kunnen ze bepaalde kleuren zien als ze naar muziek luisteren. 

Onderzoek naar synestheten
Wat opvalt is dat veel deelnemers aan het Groot Nationaal Onderzoek niet van zichzelf weten dat ze synestheet zijn. Zo konden ze klanken beter koppelen aan een betekenis met als gevolg dat ze beter zijn in het raden van de betekenis van Japanse woorden. Ook scoorden ze beter op andere delen van het onderzoek. 

De Kennis van Nu, woensdag 2 december, 19.20 uur, NTR, NPO 2


Bekijk alles van De Kennis van Nu op npo.nl