Rwanda lijkt twintig jaar na de genocide te zijn verzoend, maar is dat ook echt zo? In 2doc: FC Rwanda hoor je het verhaal van voetballers Migi, Hubert en Ndoli. Voelen zij zich daadwerkelijk Rwandees of meer Hutu of Tutsi?

Na een jarenlange burgeroorlog in Rwanda begon in 1994 een genocide. Hutu-milities vermoordden massaal Tutsi's en gematigde Hutu's en in drie maanden tijd vonden bijna drie miljoen mensen de dood. Hoe is de situatie twintig jaar later? Documentairemaker Joris Postema gaat op zoek naar het verhaal van Rwanda, waarbij het voetbalveld als podium voor de politieke realiteit centraal staat.

APR FC vs. Rayon Sports
Etnische spanningen tussen Hutu's (85%) en Tutsi's (15%) zijn verleden tijd. Althans, volgens de regering van Rwanda voelt 98% van de bevolking zich Rwandees. Maar geldt dat ook tijdens de voetbalwedstrijd tussen legerclub APR FC en volksclub Rayon Sports? De twee clubs, waarvan de eerstgenoemde vooral Tutsi-aanhanger heeft en de andere vooral Hutu-fans, staan twee keer per jaar tegenover elkaar; laaien de spanningen dan op of is het veld een podium voor verzoening?

Voetballers
Filmmaker Postema interviewt onder andere voetballers Migi, Hubert en Ndoli. Sport verbroedert, maar ook in Rwanda? De voetballers geven het antwoord.

2doc: FC Rwanda, dinsdag 8 april, 23.00 uur, EO, Nederland 2

Meer van 2doc
Live naar Nederland 2 kijken via npo.nl