Rot op naar je eigen land1 carousel missed 1421075140

Wereldwijd zijn er meer dan vijftig miljoen mensen op de vlucht. Vormen vluchtelingen een bedreiging voor de samenleving of is het onze plicht mensen op te nemen die hun eigen land moeten verlaten?

In de vierdelige serie zullen zes Nederlanders met ieder een zeer uitgesproken mening het leven van een vluchteling ervaren. Zonder paspoort, telefoon en geld maken ze een gevaarlijke en onzekere vluchtelingenreis in omgekeerde volgorde. Van een vluchtelingenopvang in Nederland vertrekken ze onder begeleiding van Dennis van der Geest in drie weken naar het door oorlog verscheurde Midden-Oosten. Zal de emotionele reis de mening van de Nederlandse reizigers veranderen? Rot op naar je eigen land start dinsdag bij de EO op NPO 2.

Rot op naar je eigen land op NPO 2

De ontmoetingen met verschillende vluchtelingen, mensensmokkelaars en de extreem rechtse Gouden Dageraad zorgen voor heftige discussies. De groep maakt het ook van de andere kant mee als ze 's avonds de grenspolitie vergezellen op zoek naar vluchtelingen.

De eerste aflevering

Voor het eerst betreden de reizigers een asielzoekerscentrum en ze maken kennis met vluchtelingen. De reis begint achterin een vrachtwagen zonder te weten wat de bestemming is. Tot hun schrik brengen ze de eerste nacht door in een cel.Ben jij slimmer dan een vluchteling?

Hoe is het om zelf een Syrische vluchteling te zijn? Om je een beeld te geven van de moeilijke keuzes die vluchtelingen moeten maken, heeft de EO de journalistieke game Ben jij slimmer dan een vluchteling? ontwikkeld. De speler moet een aantal lastige beslissingen nemen. Kies je de relatief goedkope, maar gevaarlijke boottocht via Libië of ga je via Turkijke en Griekenland naar Italië? En als je eenmaal in Europa arriveert, wat dan?

Rot op naar je eigen land: een vooruitblik, maandag 19 januari, 21.40 uur, EO, NPO 2
Rot op naar je eigen land, vanaf dinsdag 20 januari, 21.15 uur, EO, NPO 2


Ga naar de website van de EO en speel Ben jij slimmer dan een vluchteling?