Anp 45902101 carousel missed 1464417921

Vincenzo Nibali heeft de 99ste editie van de Giro d'Italia gewonnen. In de 21ste en laatste etappe kwam de tweede eindzege van de Italiaan niet meer in gevaar.


In de loodzware koninginnenrit eindigde de Nederlandse Lotto-Jumbo-renner Steven Kruijswijk in de tweede week van de Giro verrassend als tweede. In de daarop volgende klimtijdrit klimtijdrit bevestigde hij zijn status door zijn concurrenten op ruime afstand te rijden. Dinsdag probeerden Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali in de venijnige zestiende etappe de Nederlander van zijn troon te stoten, maar die gaf geen krimp. Ook de vlakke etappe van woensdag en de langste etappe van donderdag was voor Kruijswijk geen probleem.

Valpartij
Helaas ging de Nederlander vrijdag tijdens de afdaling hard onderuit. Uiteindelijk was de rit voor hem 400 meter te lang, waardoor hij de roze trui verloor aan Chaves. Het was zaterdag nog even de vraag of hij van start kon met een kleine breuk in zijn rib. Uiteindelijk heeft Kruijswijk in de laatste bergrit toch nog alles gegeven, waardoor hij als vierde is geëindigd in het algemeen klassement, op 1 minuut 50 van Nibali, die uiteindelijk deze Giro heeft gewonnen. Tom Dumoulin heeft in de eerste week van de Giro zes dagen de roze trui gedragen, maar moest in de elfde etappe afstappen wegens een zitvlakblessure.

Sportzomer
Sportliefhebbers komen deze sportzomer goed aan hun trekken. Deze maand start ook het tennis op Roland Garros. Vervolgens denderen we via het EK voetbal, het EK atletiek in Amsterdam en de Tour de France in een keer door naar de Olympische Spelen van Rio. Ook daar staat Tom Dumoulin weer aan de start van de tijdrit in zijn jacht op het eremetaal.

Studio Sport: Live verslag, vrijdag t/m zondag vanaf 15.30 uur, NOS, NPO 1
Sportjournaal: samenvatting, vrijdag en zaterdag, 18.45 uur, NOS, NPO 1

Volg het laatste nieuws over de Giro bij de NOS
Alles over de sportzomer bij de NOS