Buddy holly hdr carousel missed 1428584776

Nog niet zolang geleden verscheen een oeuvrebox van de tragisch omgekomen rock 'n roll-pionier Buddy Holly. Voor themakanaal NPO Cultura is het aanleiding om zaterdag en zondag terug te gaan naar de geboorte van rock 'n roll in de jaren vijftig.

Zestig jaar geleden stapten Holly en zijn Crickets voor het eerst op een podium om op te treden in het voorprogramma van Elvis Presley en Bill Haley and the Comets. Vijf jaar later, in 1959, kwam de toen 22-jarige poppionier om het leven bij een vliegtuigongeluk. NPO Cultura blikt terug met vier documentaires.

Live NPO Cultura kijken via npo.nl

The Music of Buddy Holly & The Crickets
Bij Holly's overlijden in 1959 werd hij alom erkend als pionier in de rock 'n roll, maker van de belangrijkste vroege rock 'n roll-singles. De eerste documentaire op NPO Cultura, zaterdagavond om 20.30 uur, gaat over al die Holly-krakers. Maar ook interviews met leden van The Crickets en beelden van tv-optredens van Holly en The Crickets passeren de revue.

Drie overige docu's
In de tweede documentaire, De televisiejaren: 1959, volgt een terugblik op het jaar 1959, het jaar dat Holly dus overleed. De zaterdagavond wordt afgesloten een aflevering van het AVRO-programma Combo, geheel gewijd aan een optreden van Roy Orbision in de Singer-concertzaal in Laren. Zondagavond volgt nog één documentaire: Only Me, over de jaren vijftig-zanggroep The Platters.

The Music of Buddy Holly & The Crickets, zaterdag 11 april, 20.30 uur, NPO Cultura
De televisiejaren: 1959, zaterdag 11 april, 22.20 uur, NPO Cultura
Roy Orbison - live in Laren 1965, zaterdag 11 april, 22.45 uur, NPO Cultura
Het uur van de Wolf: Only me, zondag 12 april, 20.30 uur, NPO Cultura


Live naar NPO Cultura kijken via npo.nl
Ga naar de website van NPO Cultura
Nu alvast de documentaire Only Me kijken