Retour hemel carousel missed 1443439662

Omroep MAX zendt maandag op NPO 2 het tweede deel van Retour Hemel uit. Daarin gaat journalist Mark Bos verder met zijn zoektocht naar genezing van zijn prostaatkanker.

Toen journalist Mark Bos in september 2012 op 46-jarige leeftijd de diagnose 'ongeneeslijk ziek' kreeg, begon zijn zoektocht naar genezing van prostaatkanker. Vanaf de eerste dag filmde Mark zijn ziekteproces. Ook na de uitzending van zijn eerste documentaire bij MAX, uitgezonden in januari van dit jaar, bleef Mark filmen met de hoop nog meerdere documentaires te kunnen maken.

Alternatieve zorg
Met Retour Hemel wilde Mark de patiënt een stem geven. Hij probeerde de alternatieve en reguliere zorg dichter bij elkaar te brengen. Daarnaast zocht hij aandacht bij de reguliere zorg om bij behandeling van patiënten meer naar het individu te kijken, om zo op een andere manier onderzoek te kunnen doen.

Hormoonspuit
Mark begon na de uitzending van Retour Hemel met de montage van een tweede deel, maar kreeg in februari 2015 te horen dat de uitzaaiingen dusdanig hard groeiden dat chemo zijn laatste redmiddel was. De man die zo lang mogelijk de hormoonspuit buiten de deur probeerde te houden, die op zoek ging naar alternatieve wegen, moest zich overgeven aan het door hem verafschuwde middel.

Oude man
Dat had voor Mark verstrekkende gevolgen. In zeer korte tijd veranderde hij, zoals hij dat zelf zei, in 'een oude man'. Na dit slechte nieuws vroeg hij zijn producent Erica Reijmerink van Sarphati Media om de documentaire af te maken. Hij gaf haar al het materiaal dat hij draaide. Mark had op dat moment alleen het begin van de film gemonteerd.

Missie
Eén dag later overlijdt Mark Bos. Maar Marks verhaal is nog niet af. Na zijn dood werkt Erica verder aan het vervolg: Keihard terug op aarde. Daarin wordt Mark gevolgd vanaf het moment dat hij de hormoonspuit laat zetten in mei 2014, in de hoop dat de testosteron gedempt en de ziekte geremd wordt, tot het moment dat hij, vlak voor zijn dood, nog één keer aanschuift bij RTL Late Night om zijn missie uit te leggen.

2Doc: Retour Hemel, maandag 28 september, 20.25 uur, MAX, NPO 2


Naar de website van Omroep MAX
Bekijk de 2Doc: Retour Hemel I online
Bekijk 2Doc: Retour Hemel II op npo.nl