Waait in Iran een nieuwe wind? Is sinds het aantreden van president Rohani sprake van een echte koerswijziging of slechts van cosmetische veranderingen? Nieuwsuur ging op onderzoek uit en sprak met toonaangevende dissidenten.

Dissidenten
Jan Eikelboom en cameraman Dennis Hilgers kregen toestemming van de Iraanse autoriteiten om rond te reizen door het land en te spreken met toonaangevende dissidenten. Het resultaat is een bijzonder drieluik dat van woensdag 26 t/m vrijdag 28 maart wordt uitgezonden op Nederland 2.

Gemarteld
Eikelboom en Hilgers ontmoeten filmmakers, breakdancers, dissidenten en mullahs in de steden Teheran, Qom en Isfahan. Ze bezoeken de bazaar en de Koranschool en peilen de meningen tijdens het vrijdaggebed en in de synagoge. In de uitzending komt onder andere de kritische journalist Isa Saharkhiz aan het woord, die recent is vrijgekomen na een jarenlange gevangenisstraf. Hij vertelt hoe hij is gemarteld.

Knokploeg
In de heilige stad Qom interviewt Nieuwsuur Groot-Ayatollah Saanei. Vanwege zijn kritische houding was het hem jarenlang verboden journalisten te ontvangen. Onder Ahmadinejad werd Saanei’s kantoor kort en klein geslagen door een knokploeg. In de stad Isfahan bezoekt Nieuwsuur de synagoge en een kerkdienst,  wat een unieke inkijk oplevert in de kleine joodse en christelijke gemeenschappen in Iran.

Nieuwsuur: Van Teheran naar Isfahan, 26, 27 en 28 maart om 22.00 uur op Nederland 2.