reinbert-de-leeuw-header

Deze zondagavond zal gevuld worden met piano’s en symfonieën: muzikaal talent Reinbert de Leeuw in namelijk te gast. De 75-jarige man is dirigent, componist en pianist, muziekpedagoog en hoogleraar.

Voor zomergasten heeft hij veel muzikale fragmenten gekozen. In een docu blikt Igor Stravinsky terug op de première van zijn Sacre du Printemps, dat in 1913 een schandaal veroorzaakte. Een ander fragment is afkomstig uit Like it Here?, waarin actrice Elsie de Brauw een voor haar nieuw carrièrepad betreedt in een dansstuk van choreograaf Alain Platel.

Lars von Trier
Als film heeft De Leeuw gekozen voor Lars von Triers Europa (1991). Deze Deense regisseur is bekend om zijn films Melancholia (2011) en zijn laatste tweeluik Nymfomaniac (2013). Von Trier heeft een zeer uitgesproken smaak. Europa  is een experimentele film met een droomachtige en soms koortsachtige stijl.

Europa
Europa gaat over de Amerikaanse Duitser die na de oorlog terug wil naar zijn roots. Hij wil het land helpen wederopbouwen. Hij krijgt een baantje op de nachttrein van Zentropa, waar hij zijn vrouw leert kennen, de dochter van de directeur. Hij wil graag neutraal blijven in het land tussen nazi’s, maar door zijn omgeving moet hij moeilijke keuzes maken.  


Zomergasten, zondag 10 augustus om 20.15 uur bij de VPRO op Nederland 2.
Europa, zondag 10 augustus om 23.20 uur bij de VPRO op Nederland 2.