Scientology carousel missed 1432109149

De Scientology kerk staat bekend om zijn beroemde leden en om zijn geldklopperij in Amerika. Rambam onderzoekt de Nederlandse tak van Scientology door er te infiltreren. Je ziet het resultaat vanavond om 21.40 uur bij de VARA op NPO 3.

De mensen die zijn ´ontsnapt´ aan de Amerikaanse tak van de kerk vertellen negatieve verhalen met betrekking tot geldklopperij, machtsmisbruik en misleiding.Gisteren zond de VPRO de 2Doc Going Clear uit, waarin acht voormalige leden vertellen over hun ervaringen met het instituut.

Psychiatrie
Scientology gelooft dat de psychiatrie de grote vijand is; het zou de drijvende veer zijn achter de ideeën van Hitler. Rambam ontdekte dat in Nederland verschillende scholen en bijlescentra gelieerd zijn aan de Scientology kerk en de ideeën van oprichter L. Ron Hubbard uitdragen.

Rambam undercover
Rambam-er Rinke Verkerk meldde zich aan voor een psychologische test bij Scientology in Amsterdam. Ze kreeg daarna verschillende sessies, waarin ze 'trauma's' en aangeprate problemen moest herbeleven om zo 'clear' te worden . Een van haar begeleiders, met wie ze haar trauma's  moest delen, was een elfjarige jongen.

Dossier
Tijdens de verschillende sessies is een dossier over Verkerk aangelegd, met daarin privé-informatie. De negatieve verhalen over Scientology ondervond ze aan den lijve toen dit dossier op haar veler verzoek niet werd vernietigd.

Kijk 2Doc: Going clear: Scientology and the Prison of Belief terug
Lees meer over Going Clear: Scientology and the Prison of Belief op VPRO.nl
Kijk Rambam over de Scientology kerk terug