Bijeuroteken carousel missed 1435046824

Wat heeft de invoering van de euro nou wérkelijk gekost voor Europa, Nederland en de gewone consument? Radar Extra gaat op onderzoek uit.

In 2002 waren de negentien landen die meededen met de euro euroforisch. Ook in Nederland. Maar werd er wel goed nagedacht over de risico's? In een speciale tweedelige uitzending neemt Antoinette Hertsenberg je mee op een zoektocht naar de oorsprong van geld, schuld en de crisis. 

De prijs van de euro
In de eerste aflevering op maandag 25 mei wordt er gekeken naar de jaren '90. Antoinette spreekt onder andere met André Szasz, oud-directeur van de Nederlandse bank, die de totstandkoming van de euro van dichtbij meemaakte. Ook spreekt ze hoogleraar Arjo Klamer, die al in de beginfase problemen voorzag die inmiddels waarheid zijn geworden. 

De prijs voor Griekenland
De laatste jaren zijn de Grieken vaak het onderwerp van gesprek. De Griek zou lui zijn, vroeg met pensioen gaan en nu ons geld nodig hebben om zelf overeind te blijven. In totaal is er vanuit Europa sinds 2010 240 miljard aan noodhulp aan de Grieken verstrekt. Hoe kijken de Grieken zelf tegen de euro aan, een vloek of een zegen? Hierover gaat de tweede aflevering van TROS Extra op 1 juni. 

TROS Radar Extra - deel 1 wordt uitgezonden op 25 mei om 20.20 uur op NPO 1 
TROS Radar Extra - deel 2 wordt uitgezonden op 1 juni om 20.30 uur op NPO 1