Woensdag heeft de jury van Stichting Nipkow de genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf bekendgemaakt. Ramses (AVRO), De bergen achter Sotsji (VPRO) en De Kwis (VARA) zijn de drie televisieprogramma's die meedingen om de eerste prijs.

De Zilveren Nipkowschijf is de onderscheiding die Nederlandse mediajournalisten jaarlijks uitreiken. De prijs, vernoemd naar Paul Nipkow, wordt al sinds 1961 uitgereikt. "Het was weer een buitengewoon sterk seizoen", zei jurylid Hans Beerekamp aan tafel bij De Wereld Draait Door. "Het gaat echt heel goed met televisie in Nederland." NPO-bestuurslid Shula Rijxman sluit zich aan bij het enthousiasme van de jury en feliciteert de genomineerden: "Dit is een bijzondere prijs met een lange traditie, dus de lat ligt hoog."

Ramses, De bergen achter Sotsji en De Kwis
De jury sprak zijn bewondering uit voor de dramaserie Ramses over het leven van Ramses Shaffy, in januari en februari van dit jaar uitgezonden op Nederland 2. Ook de documentaireserie De bergen achter Sotsji van Jelle Brandt Corstius viel in de smaak. De Kwis van Paul de Leeuw is "een originele, nieuwe manier om de week af te sluiten", oordeelde de jury tot slot. De Zilveren Nipkowschijf wordt op 4 juni uitgereikt.

Ere-Nipkowschijf en Ere-Reissmicrofoon
De Ere-Nipkowschijf is reeds uitgereikt aan het VPRO-programma Zomergasten. Het zondagavondprogramma op Nederland 2 tijdens de zomer is "al 25 jaar elke zomer het gesprek van de dag", aldus de jury. Afgelopen zomer was Wilfried de Jong de presentator. De Ere-Reissmicrofoon is toegekend aan het radio-oevre van Clairy Polak van Radio 1.

Zilveren Reissmicrofoon
Verder is het 3FM-programma Open Radio van BNN genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon, de belangrijkste radioprijs. Radiomakers Timur Perlin en Ramon Verkoeijen zijn blij hun nominatie, zo lieten ze weten op 3FM. De Hoorspelfabriek, uitgezonden door de NTR, is ook genomineerd. In het verleden wonnen ondere andere Spijkers met koppen, Langs de Lijn en Giel Beelen de prijs.

De uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf en Zilveren Reissmicrofoon is op 4 juni


Kijk De bergen achter Sotsji terug via npo.nl
Kijk De Kwis terug via npo.nl
Meer over Zomergasten op VPRO.nl
De website van Open Radio van BNN