Anp 926795 carousel missed 1432286236

1995 was voor Patrick Kluivert een bewogen jaar. De toen achttienjarige spits maakte zijn debuut in het eerste elftal van Ajax, waarmee hij dat jaar de Champions League zou winnen, maar hij was ook betrokken bij een auto-ongeluk. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Andere Tijden Sport gaat over het verdriet van Kluivert.

Andere Tijden Sport is vanaf zondag terug met een nieuwe reeks afleveringen, wekelijks te zien bij de NOS en VPRO op NPO 1. De eerste aflevering heet Kluivert en de tranen van de Champions League. 'Een jongensboek met een slecht einde', zo vat programmamaker Marcel Goedhart de documentaire samen.

Nieuwe spits van Ajax
Ronaldo koos voor PSV in plaats van Ajax, 'maar wij hebben Kluivert', zei toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal. De A-junior werd de nieuwe spits van Ajax en scoorde meteen bij zijn debuut in de Supercup tegen Feyenoord. Aan populariteit onder fans, maar ook onder meisjes en in meidenbladen, had Kluivert geen gebrek. Al helemaal niet toen de aanvaller in de finale van Champions League tegen AC Milan het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Toch 'is hij geen andere Patrick geworden', zegt perschef van toen David Endt. 'Hij ging niet zweven, had geen kapsones. Hij is altijd een lieve jongen gebleven, met een zwaar litteken.'

Een doelpunt of een mensenleven?
Het litteken waar Endt het over heeft is het auto-ongeluk op 9 september van dat jaar, een halfjaar jaar na het winnen van de Champions League. Daarbij komt schouwburgdirecteur Marten Putman te overlijden en raakt zijn vrouw Henny zwaargewond. Kluivert rijdt te hard. Regisseur Goedhart kijkt samen met Danny Blind, Jari Litman, Ronald de Boer en toenmalig perschef Endt terug op het bewogen jaar 1995. Ook Kluivert zelf komt aan het woord. 'Zou je je treffer in Champions League hebben ingeruild voor het leven van Marten Putman?', is de vraag waarmee Goedhart de voormalig Oranje-international confronteert. 'Honderd procent ja', aldus Kluivert.

Andere Tijden Sport, zondag 24 mei, 22.10 uur, NOS en VPRO, NPO 1


Alles van Andere Tijden Sport op npo.nl
Lees meer op de website van NPO Geschiedenis