Kaars carousel missed 1478015240

In het donker van de nacht wordt tijdens de paaswake het licht van hoop ontstoken. Daarmee wordt Jezus' opstanding herdacht en zijn wederkomst verwacht.

Voor iedereen die niet in de gelegenheid is om de paaswake in de eigen parochie of kerk mee te vieren, is de ontsteking van het paasvuur vanuit de Sint Petruskerk in Uden te volgen op NPO 2.


Vol verwachting
De paaswake is één van de oudste onderdelen van de christelijke paasviering. Al in de vroege christelijke Kerk brachten gelovigen de paasnacht wakend door ter ere van de Heer. Met hun wake gaven en geven christenen ook nu nog gehoor aan de Bijbelse oproep van Jezus. In het evangelie van Lucas spoort Jezus zijn volgelingen namelijk aan om, tijdens zijn afwezigheid, de lampen brandend te houden en te zijn als mensen die wachten op de terugkomst van hun Heer. Degenen die de Heer bij zijn komst wakend aan tafel vindt, zal hij aan zijn tafel uitnodigen.
 
Licht van hoop
In de duisternis van de nacht begint de wake met het aansteken en zegenen van het paasvuur. Daarmee wordt de paaskaars aangestoken en wordt het licht van hoop de donkere Sint Petruskerk binnengebracht. Na bewieroking en verspreiding van het licht klinkt de paasjubelzang. Dan volgt het voorlezen van het Scheppingsverhaal, het Uittochtverhaal uit het Oude Testament en een Verrijzenisverhaal uit het Nieuwe Testament. Dit alles nodigt uit de doopbelofte te hernieuwen, door besprenkeling met doopwater. Tenslotte volgt de feestelijke viering van de eucharistie.
 
RKK Paaswake, Stille Zaterdag 4 april, 23.30 uur, RKK, NPO 2


The Passion: Pasen van en voor iedereen
Beam: Wat betekent Pasen?
Pasen: De ontdekking van nieuw leven
Een kijkje in de hemel met Pasen
Van Pesach naar Pasen
Pasen: nooit meer bang voor de dood
Radio 5: Uitzien naar Jezus wederkomst
Verwacht ook jij Jezus terug?
Alles over Goede Vrijdag en Pasen in onze special