Over mijn lijk carousel missed 1496129856

Donderdagavond is alweer de laatste aflevering van een aangrijpend seizoen van Over Mijn Lijk. Valerio Zeno neemt afscheid van de deelnemers bij BNN op NPO 1.

De afgelopen weken hebben we de deelnemers leren kennen als jonge, strijdlustige mensen die nog alles uit hun leven willen halen wat erin zit. Valerio heeft ze het afgelopen half jaar bij al hun hoogte- en dieptepunten gevolgd. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd?


Eveline (30)
Sinds de diagnose van baarmoederhalskanker bij Eveline is gesteld, reist ze de hele wereld over. Ook stapt ze nog in het huwelijksbootje met haar geliefde Erik. Ondanks haar toenemende vermoeidheid blijft ze positief in het leven staan. Ze wil dan ook op een vrolijke manier van iedereen afscheid nemen op haar eigen afscheidsfeest. Toch zal ze ook voorbereidingen moeten treffen voor haar uitvaart, haar 'eindshow', zoals ze zelf zegt. In de laatste aflevering is Eveline is nog steeds in redelijke goede gezondheid, maar krijgt ze het psychisch erg zwaar nu de dood toch langer op zich laat wachten.

Mathijs (18)
Van buiten ziet Mathijs er uit als een gezonde jongen, maar van binnen breidt de botkanker zich steeds verder uit. Ondanks de diagnose probeert hij zijn 'gewone' alledaagse dingen te blijven doen. Als trainer op het voetbalveld krijgt hij een zware klap te verduren nadat hij beseft dat hij nooit meer zelf zal kunnen voetballen. Hij gaat snel achteruit en raakt verlamd, waardoor hij bedlegerig wordt. Mathijs is inmiddels overleden en zijn familie en vrienden hebben afscheid genomen. Er volgt nog een belangrijke dag voor de familie: de grafsteen die hij zelf met grote zorg heeft uitgezocht, wordt vandaag geplaatst.

Edgar (34)
Een kerngezonde jongen wordt geconfronteerd met longkanker. Er volgt een chemokuur, maar tijdens zijn laatste 'chemo party' blijkt hij een engeltje op zijn schouders te hebben. Hij blijkt een zeldzame vorm van longkanker te hebben die bij minder dan 1% van de patiënten voorkomt. Er volgen nieuwe mogelijkheden om zijn dood uit te stellen. Hij besluit samen met zijn broers nog een nummer op te nemen in een professionele studio. Ook gaat hij nog op reis naar Nieuw-Zeeland, maar hier wordt hij plotseling ernstig ziek. Een 'wonderpil' uit Duitsland biedt hem gelukkig nog een paar maanden uitstel. In de laatste aflevering krijgt Edgar wederom slecht nieuws. Hij nodigt Valerio uit om afscheid te komen nemen.

Chelsea (22)
Chelsea krijgt te horen dat haar lichaam op den duur helemaal verlamd zal raken. Er wordt een verrassingsfeest voor haar georganiseerd en ze besluit ondanks de diagnose van PSMA nog één keer keihard te gaan feesten. Bij een controle in het AMC staan de artsen echter voor een raadsel. Sinds haar diagnose van twee jaar geleden is ze namelijk niet achteruit gegaan; alleen haar armen blijven verlamd. Er volgt een nieuwe voorlopige diagnose die haar weer een toekomst biedt, aangezien de verlamming zich waarschijnlijk niet verder afscheid te nemen. Valerio heeft eindelijk een vrolijke reden om van een deelnemer afscheid te nemen.

Ariejanne (29)
Je bent alleenstaande moeder en krijgt te horen dat je twee jonge kinderen achter moet laten. Dit is het verhaal van Ariejanne bij wie baarmoederhalskanker is geconstateerd. Ondanks de diagnose blijft ze de daredevil die ze altijd geweest is, maar wordt ook woedend bij de gedachte dat ze haar kinderen zonder haar achterblijven. Om de kanker voor een dag te vergeten nodigt ze de YouTube-helden van zoontje uit. Ook wil ze haar dertigste levensjaar nog op een vrolijke manier beginnen in de kroeg. De ziekte dwingt haar echter om het afscheid voor te gaan bereiden en ze besluit haar uitvaart te gaan regelen. In de laatste aflevering ligt Ariejanne in het ziekenhuis en is het de vraag of ze hier ooit nog uit komt. Ze vraagt Valerio om afscheid van haar te komen nemen.

Meer informatie over dit seizoen van Over Mijn Lijk vind je op overmijnlijk.bnn.nl. Je vindt hier ook de blogs die de deelnemers zelf hebben geschreven over hun laatste avonturen.

De laatste aflevering van Over Mijn Lijk, donderdag 3 maart, 22.20 uur, BNN, NPO 1


Ga naar de website van Over Mijn Lijk
Over Mijn Lijk terugkijken via npo.nl