Oud-astronaut Wubbo Ockels is op 68-jarige leeftijd overleden aan nierkanker. Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Hij werd een nationale beroemdheid toen hij op 30 oktober 1985 met het ruimteveer Challenger werd gelanceerd. Hij verbleef zeven dagen in de ruimte.

Bijzonder hoogleraar
Ockels werd op 28 maart 1946 geboren in Almelo. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde in Groningen.
Vanaf 1986 was hij werkzaam bij het ruimtevaartinstituut ESA/ESTEC in Noordwijk. Ook was Ockels hoogleraar aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft en bijzonder hoogleraar in Groningen.

Zeven levens

Ockels is in zijn leven al diverse keren aan de dood ontsnapt. Over deze gebeurtenissen publiceerde zijn dochter Gean in 2010 het boek: De zeven levens van Wubbo Ockels. In 2008 werd er een niertumor gevonden bij Ockels. Die werd verwijderd, maar vorig jaar werd er opnieuw niercelkanker bij hem gevonden. Ditmaal waren er uitzaaiingen naar de longen.

Bijzonder portret
Ivo Niehe heeft Wubbo Ockels de laatste maanden van zijn leven van dichtbij gevolgd. Dit bijzondere portret van de oud-astronaut wordt zondagnacht om 00.10 uur uitgezonden op Nederland 1 en maandag 19 mei om 16.00 uur herhaald. Ook Nieuwsuur besteedt aandacht aan Ockels als duurzaamheidspionier.

NOS: Wubbo Ockels overleden
De Wandeling: Portret van Ockels
TV Show: Ockels over zijn ziekte
Radio 1: De sportpassie van Ockels
Radio 1: Ockels over zijn duurzame superbus
Theater van het sentiment: De vrouw van Ockels
NTR Academie: Wubbo Ockels - Ruimteschip op aarde
Mijn wereld vergaat niet: Wubbo Ockels