Charles2middleres carousel missed 1416916877

Een hersenoperatie bij een man die nog bij bewustzijn is; het klinkt als een horrorfilm. Toch is het een vaker voorkomende ingreep. Woensdag zie je op NPO 1 het MAX-programma Operatie Live, waarin een man van de symptomen van Parkinson wordt verlost.

De afgelopen jaren waren op NPO 1 verschillende operaties te zien, waaronder een keizersnede en niertransplantatie. Deze keer wordt een diepe hersenstimulatie uitgevoerd.


Operatie Live op NPO 1
Bij een diepe hersenstimulatie worden symptomen van neurologische bewegingsstoornissen onderdrukt. Presentator Charles Groenhuijsen verslaat de operatie live en ontvangt neurologische deskundigen. Met hen beantwoordt hij vragen die via Twitter en Facebook binnenkomen met de hashtag #VraagOperatie. Ook ontmoet hij een patiënt die de operatie al heeft ondergaan. Voor hem zijn veel alledaagse dingen eindelijk weer mogelijk.

Parkinson
Eén op de duizend Nederlanders krijgt een neurologische bewegingsstoornis zoals Parkinson. Patiënten ervaren een constante schudding in het lichaam of spierverkrampingen. Bij de operatie blijft de patiënt bij bewustzijn, zodat hij meteen op veranderingen in het lichaam kan reageren. De klachten verminderen namelijk direct, maar met één verkeerde beweging kunnen er juist andere klachten ontstaan.


Fragment De Wereld Draait Door over Operatie Live
Ga naar de website van Operatie Live

Volg Operatie Live op Twitter