In een nieuwe reeks ‘Op zoek naar God’ trekken vijf BN’ers zich terug in een oud Frans klooster. Rapper en presentator Lange Frans, dj Isis, playmate Zimra Geurts, stylist en presentator Maik de Boer en olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn gaan in de stilte op zoek naar God.

Het is een emotionele en confronterende ervaring, met pijnlijke, hilarische, ontnuchterende en kwetsbare momenten. In een mystieke omgeving op het Franse platteland, maar ook moederziel alleen tussen de elementen worden de  BN’ers gevolgd tijdens hun spirituele zoektocht in complete stilte naar God én zichzelf.

Oude pijn
De vijf BN’ers dompelen zich onder in het Franse kloosterleven waar niemand tijdens de stilteretraite één woord zegt. En wie stil wordt, ziet zijn leven aan zich voorbij trekken. Teleurstellingen, verslavingen, oude pijn die achter dikke muren was weggestopt. Het komt bij Maik, Isis, Frans, Inge en Zimra allemaal naar boven in het klooster, maar ook tijdens een uitputtende voettocht naar een eeuwenoude burcht. Ze stellen God hun belangrijkste levensvragen en delen in deze serie hun diepste emoties die soms pijn doen, maar ook tot nieuwe inzichten leiden.Kluizenaarscel
In deze nieuwe serie van Op zoek naar God is de zoektocht persoonlijker en door de verschillende stiltereizen buiten het klooster uitdagender en confronterender dan ooit. Juist in de stilte en eenzaamheid komen gevoelens, gedachten en inzichten naar boven waar normaal geen ruimte voor is. En in diezelfde stilte is het voor wie God zoekt ook makkelijker om Hem te vinden. Of dat nu is in je kloostercel, tijdens een voettocht dwars door de natuur of in een heuse kluizenaarscel op palen in de Atlantische oceaan waar de deelnemers 24 uur moederziel alleen in verblijven.

Dagboekcamera
Eenmaal per dag hebben de BN’ers over hun gedachten, gevoelens en de ontwikkelingen in hun spirituele zoektocht een gesprek met hun geestelijk begeleider. Buiten hun ontboezemingen op dagboekcamera en de coachingsgesprekken, zijn ze een week lang doodstil. Ze mediteren volgens de eeuwenoude Ignatiaanse traditie met Bijbelteksten, staren in het vuur, schilderen, lopen geïnspireerd over hun nieuwste inzichten, óf met hun ziel onder de arm rond en bezoeken de diensten binnen de kloostergemeenschap.

Kijkje in de ziel

Voor Lange Frans is de stilteretraite een uitdaging. Het past volgens hem ook binnen de veranderingsfase in zijn leven. Voor Inge de Bruijn zorgt het kloosterleven voor een positieve wending. Maik de Boer vraagt zich af of hij wel door zijn vader wordt geaccepteerd. Zimra Geurts wil graag weten waarom God niet naar haar toekomt als Hij toch bestaat.

Leer zelf stil worden
Ben jij iemand die grotendeels op de automatische piloot leeft? Alles gaat wel goed, maar 's avonds heb je het gevoel dat de dag door je vingers geglipt is en dat je niet echt hebt geleefd? Doe dan nu zelf de online cursus 'Op zoek naar God in de stilte'. Want stilte is heilzaam: in de stilte kun je tot jezelf komen en ontdekken wie je echt bent. En velen hebben ervaren dat God, de bron van alle leven, zich vaak in de stilte bekend maakt. God is in alle dingen te vinden, als je er maar bij stilstaat.

Op zoek naar God, vanaf woensdag 7 mei om 21.20 uur bij de EO op Nederland 3.

Meer over de kracht van de stilte:

Benedictijnse monnik over rust en stilte
NPO Doc: Neem de tijd
Joke Hermsen: Het mysterie tijd
Ik ben offline dus ik ben
Boeren, Burgers & Buitenlui
NPO Doc: Doen en laten
Teledoc: Tussen storm en stilte
Verhuizen naar de stilte