Een meeslepende en hartverwarmende vlucht uit de dagelijkse omgeving. Matterhorn vertelt het verhaal van een ontroerende vriendschap en een reis naar het verleden.


Op het IFFR sleepte Matterhorn de Publieksprijs in de wacht. De tragikomedie gaat over Fred, een eenzame man die sinds de dood van zijn vrouw alleen in een gehucht woont. Hij heeft buren, gaat naar de kerk, maar verder gebeurt er bitter weinig in zijn leven. Tot het moment dat vreemdeling Theo opduikt.

Theo en Fred
De toevallige ontmoeting tussen Theo en Fred doorbreekt de dagelijkse sleur in het dorp. Door het contact met deze vreemdeling weet Fred uit zijn beklemmende omgeving los te breken. Hij vindt de moed om met zijn verleden en zichzelf in het reine te komen.

Man in een trouwjurk
Regisseur Diederick Ebbinge over Matterhorn: 'De film is niet zo talig. Ook niet nodig: Ton Kas en René van ‘t Hof vertellen met één wenkbrauw een heel verhaal. Laatst stapte ik tien minuten voor het eind van de film de zaal in en zag op het doek een man in een trouwjurk zitten met een schelp aan zijn oor. Tegenover hem zat een huilende, jenever zuipende man. Sec gezien vrij geschift, maar het publiek accepteerde het. En dat komt omdat hoofdpersoon Fred – jaloersmakend goed gespeeld door Ton Kas – je er doorheen sleept.”

Telefilm: Matterhorn, zaterdag 6 september 23.25 uur, VPRO, NPO 2