Voor de nieuwe VPRO-documentairereeks Arm & Rijk reist Jan Leyers af naar acht wereldsteden. Hij doet daar onderzoek naar de groeiende ongelijkheid tussen arme en rijke mensen. Hoe gaan de armen om met de kloof en wat vinden de rijken?

In Arm & Rijk, vanaf zondag 9 maart te zien op Nederland 2, brengt Leyers een bezoek aan Peking, Sao Paulo, Los Angeles, Johannesburg, Havana, Dubai, Berlijn en Delhi. Werkt rijkdom bevrijdend? Of zorgt meer gelijkheid in een samenleving voor meer geluk? In elke aflevering ontmoet de Belg mensen aan zowel de arme als rijke kant van de kloof en gaat hij op zoek naar antwoorden.

Groeiende ongelijkheid
Terwijl arme mensen hun hoofd boven water proberen te houden, lijken rijke mensen de andere kant op te kijken. Voor Leyers een reden om de wereld van tegenstellingen op te zoeken. Waarom komen zo weinig armen in opstand tegen de verschillen en waarom rechtvaardigen rijken hun situatie met ideologische en religieuze theorieën? Hij stelt de vragen aan mensen uit acht wereldsteden; van Los Angeles tot Berlijn en van Havana tot Delhi.

Eerste aflevering in Peking
In de eerste van in totaal acht afleveringen neemt Leyers het vliegtuig naar Peking, de hoofdstad van China. Dertig jaar geleden besloot China zijn economie te liberaliseren, zodat ondernemen, geld verdienen en consumeren niet langer verboden waren. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Leyers gaat op onderzoek uit in het land waar de Communistische Partij nog steeds de wet bepaalt.

Arm & Rijk, vanaf zondag 9 maart, 20.20 uur, VPRO, Nederland 2

Kijk live naar Nederland 2 op npo.nl