Os 2016 medailles carousel missed 1496158729

De oranje sporters van TeamNL hebben in Rio negentien medailles in de wacht gesleept. Dinsdag en woensdag worden de olympiërs feestelijk onthaald en gehuldigd. De NOS zendt de festiviteiten live uit op NPO 1.

Op de laatste dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is marathonloper Abdi Nageeye er niet in geslaagd om een olympische medaille te behalen. Hij eindigt knap als elfde en is daarmee de op een na beste Nederlander ooit op de marathon. Ook geen medaille voor Rudi van Houts. De mountainbiker viel tijdens de race en kon niet verder. Uiteindelijk was het een spannende boksfinale tussen Nouchka Fontijn en de Amerikaanse Claressa Shields. Na een heftige strijd, waarin Nouchka alles heeft gegeven, wint de Amerikaanse met een klein verschil.

Bekijk alle memorabele olympische sportmomenten

Terugblik
Dankzij de zilveren plak van de boksster is de Nederlandse afvaardiging in Rio de Janeiro uitgekomen op negentien medailles. Maandagochtend om 01.00 uur werden de Spelen afgesloten met de sluitingsceremonie in het Maracanã-stadion, olympisch turnkampioene Sanne Wevers droeg namens Nederland de vlag. In de laatste uitzending van het praatprogramma Studio Olympic Park blikte Henry Schut met chef de mission Maurits Hendriks en een bank vol oranje sporthelden terug op deze Olympische Spelen.

Huldigingen olympiërs
Dinsdagmiddag 23 augustus is op het plein voor de RAI in Amsterdam een grote bijeenkomst waarbij de Nederlandse atleten op een podium worden gehuldigd en toegezongen door het publiek. De NOS doet hiervan live verslag op NPO 1 en laat ook beelden zien van de aankomst van TeamNL op Schiphol én de rit naar de RAI van de medaillewinnaars in een open bus.

Woensdagmiddag 24 augustus gaan de olympische medaillewinnaars eerst langs bij minister-president Rutte op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Daarna is de officiële huldiging in de Ridderzaal, met toespraken van de minister-president en minister Schippers van Sport. Vervolgens gaan de sporters op de fiets naar Paleis Noordeinde, waar hun een ontvangst wacht door koning Willem-Alexander. Ook deze uitzending is live te volgen op NPO 1.

Studio Sport Olympische Spelen: De Huldiging, dinsdag 23 augustus, 14.00-15.00 uur, NOS, NPO 1
Studio Sport Olympische Spelen: De Ontvangst, woensdag 24 augustus, 13.30-15.53 uur, NOS, NPO 1


Bekijk alle memorabele olympische sportmomenten
Bekijk de serie De Olympische genen van...