In deze week van Allerzielen staat de KRO uitgebreid stil bij bekende en onbekende overledenen. Ook kan je zelf online een ode brengen aan een van jouw dierbaren die er niet meer is.Herdenken

De KRO wil het belang van herdenken meer onder de aandacht brengen. Daarom brengt de omroep In de week van 28 oktober iedere avond een ode aan bekende en onbekende overledenen en vraagt aan iedereen in Nederland: voor wie steek jij een kaarsje op? Anita Witzier presenteert deze vijf bijzondere televisie-uitzendingen op Nederland 2 waarin mensen door heel Nederland een eerbetoon brengen aan een geliefd persoon. Dit kan een familielid zijn, een dierbare vriend, een inspirerend voorbeeld, iemand die kort geleden is overleden, of juist al heel lang in herinnering voortleeft.

Herinneringen
In aflevering 1 (28 oktober om 19.25 uur op Ned.2) brengen Loes Luca, Paul de Leeuw en Albert Verlinde een eerbetoon aan actrice Hetty Blok, de legendarische zuster Klivia in ‘Ja Zuster, Nee Zuster’. Ze duiden haar talent en halen herinneringen op aan de komische momenten die ze met haar hebben beleefd. Acteur George van Houts vertelt over zijn vrouw, de actrice Leonoor Pauw, die dit voorjaar overleed aan kanker. Door een film te maken over haar ziekteproces wilde ze het taboe op het praten over doodgaan doorbreken.

Ode aan het leven
De week wordt op vrijdag 1 november afgesloten met de uitzending Ode aan het Leven gepresenteerd door Anita Witzier vanuit de Laurenskerk in Rotterdam: 'We vieren het leven van onze dierbare overledenen en laten ze voortleven in verhalen en muziek.' Charly Luske, Jamai, Karin Bloemen, en Paul de Munnik brengen muzikale odes.

Online ode
Ook kan je zelf online een ode brengen aan een van jouw dierbaren die er niet meer is, om zo hun leven te vieren. Ga dan naar kro.nl/odeaandedoden. Hier kun je een foto uploaden van jouw overleden dierbare en een lied noemen waarmee jij het leven van die persoon wil vieren. Alle kaarsjes en verhalen zullen samen een bijzondere en indrukwekkende week vormen aan de vooravond van Allerzielen op 2 november, de dag waarop de doden worden herdacht.

Radio
Ook de radio brengt een ode aan de doden: op Radio 1 in Goedemorgen Nederland, op Radio 2 bij onder ander de Staat van Stasse, Hemelbestormers en Tijd voor Twee en op 3 FM bij RabRadio. Maar ook op Radio 4  in de De Ochtend van 4 en op Radio 5 bij bij Adres Onbekend en Goudmijn.

KRO’s Ode aan de Doden, 28, 29, 30 & 31 oktober, om 19.25 uur op Nederland 2.
KRO’s Ode aan het Leven, vrijdag 1 november, om 19.25 uur op Nederland 2

De afspeellijst van Spirit24 over Allerzielen