De kwis cr olivier thijssen carousel missed 1490791149

Maandag 7 maart werden de jaarlijkse TV-beelden uitgereikt. Verschillende programma's en presentatoren van de publieke omroep vielen in de prijzen.

De TV-beelden zijn vakprijzen van en voor de Nederlandse televisie-industrie. Makers en bedenkers van programma's laten op deze manier hun waardering zien voor andermans werk. Voor iedere categorie is er een aparte jury met mensen uit het televisievak.

Winnaars
De Kwis (VARA), dat zaterdag weer van start gaat op NPO 1, won een TV-beeld voor het beste amusementsprogramma. Daarnaast won Anita wordt opgenomen (KRO-NCRV) in de categorie 'beste reality' en werd Nieuwsuur (NOS/NTR) beloond voor het beste actuele programma met de uitzending over de Teevendeal. De documentaire over een alleenstaande Marokkaanse moeder met tien kinderen, 2Doc: Naziha's Lente, won in de categorie 'beste reportage en documentaire(programma).' De prijs voor het beste jeugdprogramma ging naar Anti Pest Club (EO), waarin de strijd wordt aangegaan tegen pesten in de klas. Voor de combinatie van televisie en het web won Super Stream Me (VPRO) en de prijs voor het beste gebruik van second screen ging naar 4JIM (KRO-NCRV).

Dramaseries
De NPO heeft een ruim aanbod van spannende dramaseries. Ook in deze categorie werden dan ook verschillende prijzen gewonnen. Het TV-beeld voor de beste dramaserie ging naar One Night Stand: Geen Koningen in ons Bloed (NTR/VARA/VPRO). De makers van deze serie, Bastiaan Kroeger en Mees Peijnenburg, kregen ook de prijs voor het beste script en de beste hoofdrol, die wordt vertolkt door Ariane Schluter. Lourens Blok werd geprezen voor zijn regiewerk in Vechtershart (BNN). Jacob Derwig won in de categorie 'beste bijrol' in de serie Penoza IV (KRO-NCRV).

Bekijk hier meer van de beste dramaseries

Oeuvre Award voor Paul de Leeuw
Een speciale prijs die ieder jaar wordt uitgereikt is de Beeld en Geluid Oeuvre Award. Dit jaar ging Paul de Leeuw er met de prijs vandoor. Volgens het juryrapport is hij een 'wervelende persoonlijkheid' en heeft hij door zijn talent inmiddels een groot oeuvre heeft opgebouwd binnen cabaret, toneel, radio, film en televisie. Andere jaren werd de prijs onder meer gewonnen door Koos Postuma, André van Duin en Mart Smeets. Al deze mensen krijgen een speciale plaats aan de Wall of Fame in Beeld en Geluid.


Ga naar de Facebookpagina van NPO