Foto buiten parasol carousel missed 1430487240

Een dag voor 4 en 5 mei, op zondag 3 mei, staat NPO 2 al helemaal in het teken van de herdenking en bevrijding. Om 13.00 uur wordt de documentaire Moeder & Grunberg uitgezonden. Later op de avond volgen Achter de duinen, Er reed een trein naar Sobibor en 2Doc: De langste nacht.

Ga naar de special over 4 en 5 mei

Moeder & Grunberg, 13.00 uur, Joodse Omroep, NPO 2
Arnon Grunberg verlaat op achttienjarige leeftijd Amsterdam-Zuid met de ambitie acteur te worden en te ontsnappen aan zijn dominante moeder en zwijgzame vader. Nu, inmiddels 44 jaar en succesvol schrijver, woonachtig in New York, besluit hij dat het tijd is terug te keren naar z'n ouderlijk huis. Doel is een boek te schrijven over z'n moeder Hannelore Klein. Tijdens de gesprekken over de oorlogsjaren wordt de spanning tussen moeder en zoon voelbaar, maar ook de onvoorwaardelijke liefde die ze voor elkaar voelen.

Achter de duinen, 19.15 uur, MAX, NPO 2
Hoe ging men om met de berging van slachtoffers, ook al waren het vijanden? De documentaire Achter de duinen neemt je mee naar de begraafplaats op Schiermonnikoog waar aangespoelde lichamen sinds 1923 werden begraven door de plaatselijke hoteleigenaar Sake van der Werff. Hij deed dit tot en met de Tweede Wereldoorlog, mede dankzij de medewerking van de Duitse bezetters. Op de stranden van het eiland werden lichamen van zeelieden en soldaten uit vele landen gevonden en begraven op Vredenhof, een stille plaats achter de duinen.

Er reed een trein naar Sobibor, 20.20 uur, NOS, NPO 2
Begeleid door muziek van onder andere Bach, Elgar, Grieg en Mahler vertelt de 94-jarige Schelvis zijn indringende verhaal over de langdurige reis naar het vernietigingskamp. Schelvis was de enige die het transport van ruim drieduizend Joodse Nederlanders overleefde. Hij schetst in zijn optreden een reëel beeld: hoe zag de wagon er van binnen uit, wie waren zijn lotgenoten, wat bespraken zij met elkaar en wat waren zijn gedachten en emoties tijdens die verschrikkelijke reis? De fragmenten worden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest onder leiding van dirigent Jan Vermaning. Het geheel wordt ondersteund door historische beelden uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

2Doc: De langste nacht, 23.10 uur, Joodse Omroep, NPO 2
Op vasthoudende wijze ontmaskerde Hans Knoop de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten, die vervolgens gearresteerd en berecht werd. Knoop, inmiddels 72 jaar, is nog altijd een gedreven journalist. In deze documentaire, waarin de persoonlijke ervaringen van zijn familie met de Joodse Raad het startpunt vormt, staat deze door de nazi's ingestelde instantie en de rol van de beide voorzitters, Asscher en Cohen, centraal. Ook zeventig jaar na de bevrijding is het nog altijd een gevoelig onderwerp.