North korea carousel missed 1443703566

Noord-Korea zette onlangs de deur voor toerisme en buitenlandse handel op een kier open. Maar wat zijn hiervan precies de gevolgen? Bij hoge uitzondering kregen NOS-correspondent Marieke de Vries en Nieuwsuur-verslaggever Ellen Brans toestemming om in het geïsoleerde land te filmen en op zoek te gaan naar het antwoord.

De Vries en Brans reisden, vergezeld door twee toezichthouders, tien dagen lang door Noord-Korea. De bevindingen van de twee journalisten zijn zaterdag- en zondagavond te zien in een tweeluik van Nieuwsuur bij de NOS en NTR op NPO 2.

Toename welvaart in Noord-Korea?
Noord-Korea is nog steeds het meest gesloten land ter wereld. Kim Jong-un, de kleinzoon van de stichter van de Democratische Volksrepubliek Kim Il-sung, heeft de deur voor toerisme echter een klein stukje open gedaan. Is Noord-Korea hierdoor welvarender geworden? Hoe groot is het verschil tussen de stad en het platteland? Is er meer vrijheid van meningsuiting of overheerst nog steeds de angst? De Vries en Brans reizen naar de hoofdstad Pyongyang, de kuststad Wonsan en de nieuwe toeristische zone rond het Kumganggebergte, op zoek naar de antwoorden.

NPO-programma's in Noord-Korea
Het is niet de eerste keer dat een programma van de publieke omroep mocht filmen in Noord-Korea. Eerder al waren 3 op Reis (BNN), De Muur (VARA) en Reizen Waes (VPRO) is het geïsoleerde land. Op 1 april van dit jaar besteedde het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland (VPRO) een hele uitzending aan Noord-Koreaanse propaganda. Afgelopen woensdag nog vertelden De Vries en Brans in Met Het Oog Op Morgen (NOS) op NPO Radio 1 over hun reportage in Noord-Korea, die dus zaterdag en zondag is te zien op NPO 2.

Nieuwsuur in Noord-Korea I, zaterdag 3 oktober, 22.00 uur, NOS en NTR, NPO 2
Nieuwsuur in Noord-Korea II, zondag 4 oktober, 22.00 uur, NOS en NTR, NPO 2


Alles van Nieuwsuur op npo.nl
Ga naar de website van Nieuwsuur
Deleted scene Reizen Waes in Noord-Korea
Bureau Buitenland over Noord-Koreaanse propaganda
De Muur in Noord-Korea
3 op Reis in Noord-Korea
Luister en kijk Met Het Oog Op Morgen terug
Nooit Meer Slapen over fotograaf in Noord-Korea