Op donderdag 22 mei gaat Nederland wederom naar de stembus. Deze keer worden de stemmen verdeeld onder de leden van het Europees Parlement. In aanloop naar de Europese verkiezingen vindt op donderdag 1 mei het Nieuwsuur Europadebat plaats.

------------------------- Ga naar de special over de Europese verkiezingen op npo.nl ------------------------- 

Moet er meer of minder macht naar Brussel? Rechtstreeks vanuit Maastricht, de stad waar in 1992 het Verdrag van Maastricht werd ondertekend, gaan lijsttrekkers Hans van Baalen (VVD), Paul Tang (PvdA), Sophie in 't Veld (D66), Esther de Lange (CDA), Dennis de Jong (SP), Marcel de Graaff (PVV), Bas Eickhout (GroenLinks) en Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) in debat over de Europese Unie.

Nieuwsuur Europadebat
Het debat, georganiseerd door Nieuwsuur, wordt in goede banen geleid door Twan Huys en Mariëlle Tweebeecke. Belangrijke thema's zijn de euro, migratie en werkloosheid. Bijzonder aan het debat is dat het publiek rechtstreeks vragen kan stellen aan de lijsttrekkers. Verder zijn er korte reportages van Europacorrespondent Saskia Dekkers te zien. Daarnaast is het Europadebat het eerste televisiedebat voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Het Europees Parlement
In totaal zullen 26 Europarlementariërs Nederland gaan vertegenwoordigen. Op 22 mei gaan de Nederlandse burgers dus hiervoor naar de stembus. Ook andere programma's van de NPO besteden aandacht aan de verkiezingen. Zo begint op 6 mei op Nederland 3 het BNN-programma Europa doe je zo,, waarin journalisten Lars Gierveld en Sytske Jellema de Europese politiek bestuderen.

Europadebat Nieuwsuur, donderdag 1 mei, 21.30 uur, NOS en NTR, Nederland 2


Live naar Nederland 2 kijken via npo.nl
Meer over het Nieuwsuur Europadebat
Dossier Europa Kiest op NOS.nl met het laatste nieuws
Meer over Europa doe je zo op Nederland 3
EenVandaag: Stemwijzer Europa gelanceerd