Thomas onze man in teheran carousel missed 1469100937

Wat is er waar van de clichés over Iran? Thomas Erdbrink laat het echte Iraanse leven zien.

Het duurder iets langer dan gepland, maar de nieuwe serie Onze man in Teheran is er nu dan toch. Het resultaat van jarenlange inspanning is een unieke kijk in een complex land dat altijd ruzie heeft met de rest van de wereld. In de eerste aflevering stond de Iraanse vrouw van Erdbrink centraal. 

Journalist Thomas Erdbrink
Thomas Erdbrink, werkzaam voor de NOS, NRC Handelsblad en The New York Times, is een van de laatste overgebleven westerse journalisten in Iran. In de vierdelige serie Onze man in Teheran reis je met Erdbrink door het moderne Iran, waar vrouwen het steeds vaker voor het zeggen hebben en waar je een executie kan afkopen. De journalist, die vloeiend Perzisch spreekt, rekent af met bekende clichés over boze baarden en vrouwen in het zwart.

'Een oase van rust'
De samenleving in Iran 'schuurt en kraakt, maar in vergelijking met buurlanden Irak en Afghanistan is Iran een oase van rust', aldus de VPRO. In Iran blijkt anders te zijn dan gedacht. Regisseur van de serie is Roel van Broekhoven, die in 2012 met O'Hanlons helden de Nipkowschijf won.

Onze man in Teheran, zondag 18 januari, 20.15 uur, VPRO, NPO 2


Ga naar de website van Onze man in Teheran