Varia americana harinck new york carousel missed 1496141794

Voor de nieuwe documentaireserie Varia Americana treedt historicus George Harinck in de voetsporen van Abraham Kuyper; hij maakt een reis door de Verenigde Staten. De serie begint woensdag bij EO op NPO 2.

Oud-premier Abraham Kuyper was een van de meest invloedrijke staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. In vier afleveringen neemt historicus George Harinck je mee in de thema’s die Kuyper destijds beschreef en duikt hij in de presidentsverkiezingen van nu. In de eerste aflevering bezoekt hij een politieke rally van Donald Trump.

Bekijk meer reisdocumentaires

Wat is de prijs van vrijheid?
Kuyper bewonderde de Verenigde Staten om de vrijheid, zo schreef hij op in zijn boek Varia Americana. Maar wat is de prijs van die vrijheid? En welke thema’s die Kuyper destijds beschreef, zien we terug tijdens de huidige presidentsverkiezingen? Verkiezingen waarbij de wapendiscussie een belangrijke rol speelt. Er zijn in de VS duizenden dodelijke schietincidenten per jaar. Zoals in Sandy Hook, waarbij een basisschool op 14 december 2012 twintig kinderen en zes volwassenen om het leven kwamen door een schietpartij.

Om de Oude Wereldzee
Het is niet de eerste keer dat Harinck Kuyper achterna reist. Vorig jaar was hij te zien in de documentaireserie Om de Oude Wereldzee, een historische reis naar onder andere Oekraïne, Syrië, Soedan, Egypte, Marokko en Turkije.

Varia Americana, vanaf woensdag 11 mei, 20.25 uur, EO, NPO 2


Bekijk meer reisdocumentaires
Bekijk Om de Oude Wereldzee