Op zoek naar frankfrijk carousel missed 1496130598

Gaat het spreekwoord 'Leven als God in Frankrijk' nog wel op? In de nieuwe VPRO-reisdocumentaire Op zoek naar Frankrijk ontrafelt de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn het Frankrijk van nu, een land dat kampt met werkloosheid, aanslagen en politieke verdeeldheid. De zesdelige serie begint zondag 20 maart op NPO 2.

De terroristische aanslagen van januari en november vorig jaar legden een gevoelige Franse zenuw bloot. Wat is er nog over van de waarden Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, die de pijlers vormen van de Franse Republiek? En wat betekent het nog om Frans te zijn? Wilfred de Bruijn neemt je mee op reis door Frankrijk.

Bekijk meer reisdocumentaires, zoals Langs de oevers van de Yangtze

De illusie van gelijkheid
In zes afleveringen tijd duikt Wilfred de Bruijn in verschillende onderwerpen, waaronder de diepe kloof tussen bevolkingsgroepen, de illusie van gelijkheid, uitstervende dorpskernen, de opkomst van rechtste politieke partijen en de bescherming van de Franse cultuur. De Bruijn legt de vinger meteen op de zere plek: zijn de waarden Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap nog wel van toepassing op het Frankrijk van nu?

Wie is Wilfred de Bruijn?
Tot 2013 was Wilfred de Bruijn een onbekende Nederlander in Parijs, de Franse stad waar hij sinds 2003 woonachtig is. Hij werd bekend toen hij een foto van zijn mishandelde gezicht op Facebook had gezet na een mishandeling op straat. De daders wilden de homoseksuele De Bruijn en zijn partner een lesje leren. In de media-optredens die volgden viel hij op door zijn humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk. Voor de VPRO was dit reden met hem een serie over Frankrijk te maken.

Op zoek naar Frankrijk, vanaf zondag 20 maart, 20.15 uur, VPRO, NPO 2 


Meer reisdocumentaires op npo.nl