Cole  rebecca  joy and louis theroux in california carousel missed 1457454199

Wat als blijkt dat je dochter eigenlijk een jongen wil zijn, of je zoon liever een meisje is? Journalist Louis Theroux zoekt de mensen achter ongewone verhalen weer op in zijn documentaire Transgender Kids, die donderdag te zien is bij de VPRO op NPO 3.

Louis Theroux onderzoekt families met kinderen die vinden dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren. In San Francisco gaan ze naar het speciale medische centrum voor transgenders, waar ze voor een dilemma komen te staan. Moeten ze de overgang al starten, of wachten ze tot het kind meerderjarig is? Beide keuzes hebben verstrekkende gevolgen voor de kinderen. 

Dilemma's
In San Francisco proberen artsen te voorkomen dat transgenderkinderen op latere leeftijd een zelfmoordpoging doen, zoals 41% van de transgenders in de VS. Door vroeg in te grijpen kunnen de kinderen het lichaam krijgen waarvan ze zeggen dat ze het willen. Dan moeten ze voordat de puberteit toeslaat beginnen met intensieve behandelingen. Maar kan een kind wel een dergelijke beslissing maken, die invloed heeft op de rest van hun leven? 

Nieuwe serie 
Louis Theroux blijft voorlopig te zien op NPO 3. Op 14 en 21 mei zendt de VPRO zijn tweeluik 'Ontoerekeningsvatbaar verklaard' uit. Daarin onderzoekt Theroux hoe de maatschappij omgaat met veroordeelden, die ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Ze hebben misdrijven gepleegd, soms met extreem geweld, maar zijn er niet schuldig aan bevonden door hun psychiatrische stoornis.

Louis Theroux: Transgender Kids, donderdag 7 mei, 21.55 uur, VPRO, NPO 3


College Tour met Louis Theroux terugkijken
Louis Theroux: Beware of the tiger terugkijken
Louis Theroux: Twilight of the porn stars terugkijken