De zorg wordt steeds beter, maar ook steeds duurder. Nederlanders klagen er graag over, en zien het als iets vanzelfsprekends. Maar hoe houd je Nederland eigenlijk in leven? Je ziet het in Zij houden Nederland in leven op NPO 1.

Met de unieke vijfdelige serie Zij houden Nederland in leven hoopt de EO dat Nederland met een andere blik gaat kijken naar de 1,2 miljoen mensen die in de gezondheidszorg werken. Vanaf 3 september is elke woensdag om 20.30 uur op NPO 1 elk aspect van de zorgverlening te zien, van spoed tot nazorg en van geluk tot ongeluk. 


70 camera's leggen in 24 uur de gezondheiszorg vast
Naar voorbeeld van de BBC-serie ‘Keeping Britain Alive’ is in Nederland de gezondheidszorg vastgelegd. Één dag lang, op 16 mei 2014, legden 70 verschillende camera’s alles vast in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, psychiatrie, trauma- en ouderenzorg. Die dag werden 600.000 mensen behandeld, overleden er 385 mensen en werden 482 mensen geboren. Dit resulteerde in de vijfdelige serie ‘Zij houden Nederland in leven’.  

Geluk en ongeluk  
In de eerste aflevering is Julia te zien, een 15-jarig meisje dat de ene dag nog een talentvolle tiener was en de volgende dag een verstandelijk en lichamelijk beperkt meisje. Verder neemt Berdie de eerste stap naar een nieuw leven met een maagverkleining, en rukt de traumahelikopter uit om een man te redden die tijdens het klussen van het dak is gevallen. Gelukkig is er niet alleen ellende: de Amsterdamse Ray krijgt de neusprothese waar hij al lang op wacht en Merel op de Neonatologie werd veel te vroeg geboren, maar mag vandaag voor het eerst kleertjes aan.

Zij houden Nederland in leven, vanaf woensdag 3 september om 20.30 uur, EO, NPO 1

NPO 1 kijken via npo.nl
Ga naar de website van Zij houden Nederland in leven
Zij houden Nederland in leven terugkijken via npo.nl