De verlosser en een levende voetballegende, maar ook vader van drie kinderen en mentor van jonge voetballers. De vierdelige serie Johan vertelt het levensverhaal van Johan Cruijff met al zijn hoogte- en dieptepunten, vanaf maandag wekelijks te zien om 22.05 uur op Nederland 1.

Naast Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn en prinses Beatrix is Johan Cruijff een van de bekendste Nederlanders. De dramaserie Johan laat niet alleen hoogte- en dieptepunten uit Cruijffs voetbalcarrière zien, maar duikt ook in zijn privéleven. Trouwen met de liefde van zijn leven kost hem de liefde van zijn broer. Zijn visie op voetbal en zijn vasthoudende geloof in die visie leiden tot ruzies en verzet van vele teamgenoten. De rampzalige afloop in de zakenwereld dwingt hem terug het veld op. En niet te vergeten: vlak voor het WK in 1978 wordt Cruijff gegijzeld.


Meeslepend verhaal

Het doel van de makers is om een menselijk gezicht te geven aan deze legende. Het is een meespelend verhaal van Amsterdam tot Barcelona over een aanhoudend gevecht voor een ideaal: het perfecte voetbal en de worsteling om zijn familie op de eerste plaats te houden. Reinout Scholten van Aschat speelt Johan Cruijff, Ian Bok speelt de oudere Johan Cruijff en Bracha van Doesburgh speelt Danny Cruijff.

Eerste aflevering
Is de bittere nederlaag in wat een glorieuze afscheidswedstrijd had moeten zijn een voorteken? In de eerste aflevering van Johan staan meteen familieproblemen centraal. Terwijl Johan en Danny zich in een zakelijk avontuur storten, probeert Johans broer Henny hen tegen Danny's vader op te zetten.

Johan, vanaf maandag 24 februari, 22.05 uur, bij de VPRO op Nederland 1

Meer over Johan op Geschiedenis24