3 wereldzee harinck jeruzalem fotocredit hans hermans carousel missed 1434616726

Oud-premier en theoloog Abraham Kuyper maakte vanaf 1905 een historische reis naar onder andere Oekraïne, Syrië, Soedan, Egypte, Marokko en Turkije. De IKON reist hem nu, 110 jaar later, achterna en zendt vanaf zondag op NPO 2 de documentaireserie Om de Oude Wereldzee uit.

Kuyper legde zijn reis tot in detail vast in het boek Om de Oude Wereldzee, waarnaar de gelijknamige IKON-serie vernoemd is. Welke ontwikkelingen voorzag hij? Wat is er tegenwoordig veranderd ten opzichte van vroeger? Programmamakers Martin Maat en Hans Hermans en historicus George Harinck maken hetzelfde 'rondje' als Kuyper.

Per trein, huifkar en paard
Vlak voor zijn vertrekt verloor Kuyper de verkiezingen en was hij niet langer de minister-president van Nederland. Per trein, huifkar en paard reisde hij naar de meest afgelegen plaatsen. Hij 'ontdekte' de islam, liep nieuwe culturen tegen het lijf en nam broeiende spanningen in sommige samenlevingen waar. 'Ter genezing van een bekrompen zin werkt niets zo weldadig als een bad in een geheel andere werkelijkheid dan waarin men gemeenlijk verkeert', zo klonk het reismotto van Kuyper.

Het Midden-Oosten in beweging
Meer dan honderd jaar geleden was het Midden-Oosten al volop in beweging. En nog steeds: dagelijks beheerst het nieuws vanuit het Midden-Oosten de voorpagina's kranten. Maat, Hermans en hoogleraar Harinck toetsen de historische werkelijkheid aan de actualiteit van nu. Acteur Helmert Woudenberg brengt Kuyper in de serie weer tot leven.

Om de Oude Wereldzee, vanaf zondag 10 mei, 20.15 uur, IKON, NPO 2


Ga naar de website van Om de Oude Wereldzee