De pen en het zwaard fidan ekiz turkije carousel missed 1496139356

Hoe is het om journalistiek te bedrijven in een dictatuur? Om die vraag te beantwoorden, reist journaliste Fidan Ekiz naar zes landen waar persvrijheid allesbehalve vanzelfsprekend is. Het resultaat, de zesdelige documentaire De Pen & Het Zwaard, is vanaf zondag te zien bij de VARA op NPO 2.

In de eerste aflevering brengt Fidan een bezoek aan Turkije, het land waar haar ouders vandaan komen. In Turkije worden regelmatig journalisten opgepakt, waaronder afgelopen weekend columniste Ebru Umar. De Turkse president Erdogan liet onlangs nog eens extra van zich horen door de Duitse komiek Jan Böhmermann te beschuldigen van belediging. Fidan gaat erover in gesprek met haar Turkse collega's. Hoe beleven zij de beperkte persvrijheid? En hoe kunnen ze toch hun werk doen?

Bekijk meer reisdocumentaires via npo.nl/reisdocumentaires

Het vervolg van De Pen & Het Zwaard 
Na de eerste aflevering reist Fidan verder naar Myanmar, Colombia, Oeganda, Rusland en HongKong. Ook daar is persvrijheid niet vanzelfsprekend. Fidan bezoekt onafhankelijke journalisten, kranten en tv-stations en wordt als participerend journalist onderdeel van het dagelijkse werk van haar collega's in landen waar je niet alles mag zeggen en schrijven.

Te gast in De Wereld Draait Door
Afgelopen maandag was Fidan te gast in De Wereld Draait Door, waar ze vertelde over haar serie. Bekijk het fragment terug.

De Pen & Het Zwaard, vanaf zondag 1 mei, 20.15 uur, VARA, NPO 2


Bekijk meer reisdocumentaires via npo.nl/reisdocumentaires
Columniste Ebru Amar opgepakt in Turkije
Fidan Ekiz vertelt in DWDD over De Pen & Het Zwaard