Bloedbroeders carousel missed 1454686373

Wat is er waar over de Turkse massamoord op de Armeniërs die precies honderd jaar geleden plaatsvond? De Turks-Nederlandse journalist Sinan Can en de Armeens-Nederlandse musicalacteur Ara Halici gaan in de zesdelige documentaireserie Bloedbroeders op zoek naar de waarheid.

Vanaf 24 april 1915 werden in het toenmalige Ottomaanse Rijk in relatief korte tijd meer dan 800.000 Armeniërs vermoord. Niet geheel zonder gevaar reizen Can en Halici van het Turkse Instanbul naar het Armeense Jerevan. Bloedbroeders is vanaf zondag te volgen bij de VARA op NPO 2.

Wel of geen genocide?
Tot op de dag van vandaag zijn de meningen over de precieze toedracht van het drama verdeeld. Was het een genocide? Turkije vindt van niet, Armenië van wel. Naast Armenië erkennen 23 andere landen de genocide, waaronder Nederland. Daarnaast is het aantal doden onderwerp gesprek; sommige historici spreken van 800.000 vermoorde Armeniërs, andere van zelfs 1,5 miljoen. Vijandschap en wantrouwen tussen het Turkse en Armeense volk is nog steeds aan de orde van de dag.

Vriendschap Can en Halici onder druk
In hun zoektocht naar de waarheid over de Armeense massamoord beleven Can en Halici emotionele en confronterende momenten. Hoe waren hun families honderd jaar geleden betrokken bij het gruwelijke geschiedenishoofdstuk? Veel is onzeker, maar zeker is in ieder geval dat de huidige vriendschap tussen de Turkse Can en Armeense Halici tijdens de serie onder druk komt te staan. Regie en eindredactie zijn in handen van Kees Schaap.

Bloedbroeders, vanaf zondag 22 maart, 20.15 uur, VARA, NPO 2


Lees meer over Bloedbroeders op VARA.nl
Alles van Bloedbroeders op npo.nl