Hakim2  wim kluvers carousel missed 1444304836

Programmamakers afkomstig uit verschillende culturen schetsen een persoonlijk beeld van de veranderende samenleving. Hun programma Vals Plat is vanaf zondag weer terug bij de NTR op NPO 2.

Acteur en theatermaker Hakim Traïdia presenteert het programma op zijn eigen onverwachte manier. Geïnspireerd door de hoofdpersonen in de portretten gaat hij de straat op en spreekt hij mensen aan over tal van thema’s als Verliefdheid, Trots, Hoop, Doodgaan of Overleven.

In de eerste aflevering
Edith Kooijman ligt in een scheiding, omdat ze tien jaar lang zwaar depressief is geweest. Ze stond zelfs op het punt om euthanasie aan te vragen want de situatie was uitzichtloos. Maar als laatste strohalm heeft Edith elektroshocktherapie gekregen. Die heeft veel schade aangericht. Haar geheugen is er door aangetast. Hele jaren zijn uit Ediths geheugen gewist. Maar nu voelt Edith zich als herboren. Dat komt niet door de therapie zegt ze, maar omdat god in haar leven is gekomen. Hij heeft haar genezen.

Mooi vooruitzicht
Nasir Higazi kwam 30 jaar geleden naar Nederland nadat hij als Iraanse kolonel in de oorlog tegen Irak had gevochten. In Nederland ging Nasir met succes in de handel en werd miljonair. Nu loopt hij tegen de zeventig maar is nog steeds net zo hard aan het werk als vroeger, nu als vrijwilliger: zeven dagen per week van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de speeltuin rommel opruimen. Bij de daklozenopvang is Nasir steun en toeverlaat van iedereen. Hij belooft alvast na zijn overlijden een surprise achter te laten voor alle daklozen.

Vals Plat, zondag 11 oktober, 16.25 uur, NTR, NPO 2


Bekijk alle afleveringen van Vals Plat op npo.nl