Wat is de kracht van het eilandgevoel op Schiermonnikoog? Ook in het derde seizoen van de RKK-serie Het eilandgevoel van Schiermonnikoog luistert Leo Fijen naar de verhalen van eilandgasten.

Er wonen nog geen duizend mensen op Schiermonnikoog, maar er komen wel jaarlijks 300.000 toeristen. Mensen komen naar het kleinste Waddeneiland om tot rust te komen. Ze laten hun auto achter en ontsnappen aan de hectiek van het dagelijkse leven. Maar wat is hun verhaal? Presentator Fijen hoort ontroerende verhalen over liefde, verdriet, geloof en geluk.


Piet Paulusma
In de eerste aflevering van de zevendelige serie Het eilandgevoel op Schiermonnigoog ontmoet Fijen weerman Piet Paulusma. 'Als ik die wolken zie', begint Paulusma, 'dan moet ik aan mijn vader denken, maar ook aan mijn moeder. Ze leven niet meer. De natuur roept hun leven op, herinneringen aan hen. Maar ik denk ook aan mijn zwanger, die zomaar overleed toen hij 55 jaar was. Als ik naar de horizon op Schier kijk, denk ik aan hem en zeg ik zachtjes: 'Egbert, hier had jij ook moeten staan'.'

'Ik kom hier op adem'
Fijen praat vooral met eilandgasten, maar ook met mensen die er werken, zoals lifeguard Jeroen Haak. 'Als je hier komt, staat alles even stil. Hier zijn geen auto's, geen files, alles gebeurt op de fiets en de winkels zijn op zondag nog dicht. Ik kom hier op adem. Ons leven is eigenlijk te hectisch, iedereen is gestrest en daarom is het heerlijk om op de Schier te komen.' In dezelfde aflevering treft Fijen twee voormalige ex-schoonzussen, een echtpaar uit de Achterhoek en de alleenstaande Kim uit Overijssel.

Het eilandgevoel van Schiermonnikoog, maandag 21 oktober, 19.50 uur, Nederland 2