Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels van verschillende Nederlandse gemeenschappen? Met die vraag gaat Michael Schaap, net als in het eerste seizoen, ook in het tweede seizoen weer op veldonderzoek uit. Dit doet hij in De hokjesman op NPO 2.

In het eerste seizoen nam Michael Schap onder andere socialisten, antroposofen, boeren, Molukkers en Volendammers onder de loep. In het nieuwe seizoen zijn Amelanders, doven, dierenvrienden, katholieken, Papendallers en Tuindorpers aan de beurt.

De hokjesman op NPO 2
Hoe verhouden mensen zich binnen een hechte gemeenschap tot elkaar? En hoe staan zij ten opzichte van buitenstaanders? En wat wordt als afwijkend gedrag gezien? De hokjesman wil niet alleen de geheimen van de betreffende gemeenschap blootleggen. Ook wil hij lering trekken uit de mogelijke kwaliteiten van de groep, hun omgangsvormen, slimmigheden en overlevingsstrategieën.

Amelanders
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De hokjesman maakt Michael Schaap de oversteek naar Ameland. Wat is het ware karakter van de mensen die op het eiland wonen? Hoe graag zien ze eigenlijk toeristen komen? En waarom moet buitenstaanders op 5 december wegblijven? Eilandbewoners geven uitgebreid antwoord.

De hokjesman, vanaf vrijdag 19 september, 21.05 uur, VPRO, NPO 2


NPO 2 kijken via npo.nl
De hokjesman terugkijken via npo.nl
Michael Schaap in Pauw over De hokjesman