Drie vorstinnen van oranje carousel missed 1439453318

Wat hebben Emma, Wilhelmina en Juliana betekend voor ons land? Paul Rem onderzoekt dit in een driedelige documentaire op NPO 2.

In de drieluik 'Drie Vorstinnen van Oranje' onderzoekt Paul Rem voor Omroep MAX op NPO 2 hoe drie sterke vrouwen, ieder op hun eigen wijze, Nederland verder brachten.


Regentes-koningin

Emma trad aan op een moment dat verschillende politici vonden dat een vrouwelijk staatshoofd niets was. Zij was zich snel bewust dat zichtbaarheid een belangrijk onderdeel was van de populariteit van het vorstenhuis. Emma schroomde dan ook niet om kleine Wilhelmina rond te rijden in een koets en te tonen aan het volk.

Koningin Wilhelmina 
Wilhelmina trad op 18-jarige leeftijd aan als koningin. Ze zag zichzelf als de krijgslustige Moeder des Vaderlands en oogste op vele fronten bewondering. Tegelijkertijd was er een mate van kwetsbaarheid, omdat het lang duurde voordat er een troonopvolger kwam.

Koningin Juliana
Juliana’s kwaliteiten als vorstin zijn vaak overschaduwd door akkefietjes met anderen, zoals haar man en Greet Hofman. In haar voorbereiding op het koningschap moest zij tijdens de oorlog uitwijken naar Canada. Juliana hield zo’n 60 toespraken voor het Amerikaanse congres over de strijd tegen het Duitsland van Adolf Hitler.

Drie Vorstinnen van Oranje, zaterdag 15 augustus, 19.10 uur, MAX, NPO 2


Naar de website van Drie Vorstinnen van Oranje
Bekijk ook Drie Koningen van Oranje