Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd in het dagelijks leven van de Nederlander de afgelopen 50 jaar? Zijn wij echt zo radicaal veranderd? Kijk in acht afleveringen met verwondering naar de Nederlander: hoe hij beweegt, kijkt, handelt, lacht, speelt, huilt, voelt, verdriet heeft en uitzinnig van vreugde is.

Alleman
Startpunt in iedere aflevering is de film Alleman van Bert Haanstra uit 1963, de meest bekeken Nederlandse documentaire ooit. De film ging niet over bijzondere, opvallende personen maar juist over het leven van alledag van de gemiddelde Nederlander: Alleman dus.Ander tijdperk
Wat was anno 1963 belangrijk voor ons? Wat waren onze gewoontes? Hoe gingen we om met onze kinderen, wat was onze blik op de liefde en wat deden we in onze vrije tijd? Inmiddels is het een halve eeuw later en zijn we twee generaties verder. De tijd van toen lijkt een ander tijdperk, van oom agent en stoepjes schoonvegen, van een kuis volk en kerkgangers. De jeugd van toen heeft inmiddels kleinkinderen.

Hoge verwachtingen
De eerste aflevering gaat over onze kinderen. In de tijd van Alleman in 1963 gingen kinderen gewoon mee met de stroom van het gezin. Tegenwoordig moeten kinderen al van alles en zijn er hoge verwachtingen vanuit de ouders en de maatschappij. Kinderen groeien van jongs af aan op met oneindig veel keuzes. Bewijzen we ze daarmee wel een dienst?

Nederland van Alleman, vanaf donderdag 13 februari om 22.15 uur bij de TROS op Nederland 1.