In 2014 is de Eerste Wereldoorlog honderd jaar oud. De NTR komt op Nederland 2 met een nieuwe serie waarin persoonlijke verhalen van lotgevallen tastbaar worden.


Bloedige oorlog
In 2014 is de Eerste Wereldoorlog honderd jaar oud. Het was de grootste, meest omvangrijke en meest bloedige oorlog die de mensheid tot dan toe had meegemaakt. Een oorlog die we kennen van veraf: van de monumenten in Franse en Belgische dorpen en van musea in Ieper en Verdun.

Persoonlijke verhalen
De NTR doet mee aan een internationale productie waarbij het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog tastbaar wordt gemaakt door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen. Door teksten uit dagboeken, brieven, ansichtkaarten en telegrammen komt de oorlog tot leven. Van het plotselinge uitbreken van de oorlog, het leed in de loopgraven en de zware verliezen onder burgers tot de opstanden tegen de oorlog en het systeem.

Nederland tijdens oorlog
Voorafgaand aan deze achtdelige internationale serie produceren NTR en VPRO een aflevering over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze aflevering gaat het over de praktijk van de zo begeerde neutraliteit, de vier jaar lange mobilisatie van ons leger. Ook gaat het over een miljoen Belgen die in 1914 naar ons land vluchtten en moesten worden ondergebracht. En over Rotterdam dat een broeinest van spionnen werd en de lucratieve smokkel in het begin van de oorlog.

Meer over WOI
Bij deze serie komt ook een internationale jeugdversie. Daarnaast besteedt NPO Cultura een week lang aandacht aan kunstenaars en artiesten die getekend werden door 'De Grote Oorlog'. Bekijk van 14 t/m 18 april iedere avond vanaf 20.30 uur een online docu.

Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog, vanaf 5 april om 20.20 uur bij de NTR op Nederland 2.

Meer over de Eerste Wereldoorlog:

Ontstaan Eerste Wereldoorlog
Frankrijk tijdens WOI

Belgische vluchtelingen tijdens WOI
Klassieke muziek uit periode WOI
Schrijvers tijdens Eerste Wereldoorlog
Rol Keizer Wilhelm II rond WOI
Uitzenddata en informatie over WOI